Tabără de varadetalii

Tabără de iarnă

 

 

detalii

Excursii

 

 

detalii

Concursuri

 

 

detalii

Informatii utile

Născut ca o necesitate, schiul a pornit din nordul îndepărtat, a traversat Alpii şi a cucerit întreaga lume, ajungând astăzi unul dintre sporturile cele mai iubite de către tinerii şi vârstnicii de pretutindeni.

Schiul este un joc de o valoare şi o intensitate pe care nu o putem compara cu nici un alt sport, este o posibilitate de a gândi şi a acţiona.

Schiul te invită să-ţi laşi acasă grijile cotidiene, propunându-ţi nemărginirea unui câmp de zăpadă, pe care trebuie să mişti, altfel de cum ai fost obişnuit.

Schiul te face sa priveşti iarna cu alţi ochi, o vezi ca si un prieten bun nu ca si pana acum  friguroasa si costisitoare din punct de vedere financiar. Pe zi ce trece, numărul celor care practică schiul devine tot mai mare.

De obicei, preferinţele schiorilor se îndreaptă spre staţiuni şi pârtii deservite de mijloace mecanice şi spre trasee cu grad de dificultate destul de ridicat. Aşa se face că deseori persoane care au o foarte mare încredere în forţele proprii şi neconsultând mijloacele de informare începând de la alegerea echipamentului potrivit si din anumite motive nu abordează un specialist în ai preda ABC schiului în speţă monitori calificaţi (instructori de schi) fac din încercarea lor o misiune imposibila si de multe ori aceste fapte duc la renunţarea încă de la început  de a descoperi şi practica acest frumos sport. Acesta este unul din motivele pentru care au  loc  atâtea accidente, cât şi renunţare de a mai schia. 

Am avut norocul şi şansa de a mă naşte pe Valea Prahovei in staţiunea Predeal şi la vârsta de patru ani tatăl meu m-a dus pentru prima oara pe un domeniu schiabil unde am primit primele mele schiuri un schi COMBI-R cu bocăncei de piele, iar la vârsta de şapte ani am făcut cunoştinţă cu  schiul profesionist  in cadrul CSS Predeal.

Prima dată când punem schiurile în picioare avem o mare nesiguranţă şi nu suntem obişnuiţi cu lungimea acestora. Acomodarea cu schiurile este prima lecţie pe care trebuie s-o învăţăm. Vom începe cu exerciţii simple prin care dorim să dobândim echilibru şi încredere în forţele noaste. Nu este indicat să sărim etape în învăţarea schiului pentru că ceea ce am pierdut sau n-am luat în calcul la început se va dovedi a fi folositor pe parcurs.

Pentru prima oara când folosim schiurile ne alegem un loc cat se poate de plat ca sa înlăturăm orice posibilitate de alunecare necontrolata.

 

Echipament necesar iarna
Pentru buna desfasurare a taberelor de ski este bine sa tineti cont de un bagaj minim necesar:

 • Pijama- 1 bucata (bluza + pantaloni)
 • Strampi – 3 perechi
 • Lenjerie de corp-pentru fiecare zi
 • Sosete – subtiri 5 perechi – groase 3 perechi
 • Tricouri – 5 bucati
 • Maleta (bluza pe gat, helanca) – 3 bucati
 • Trening – 1 bucata (pantaloni + bluza)
 • Bluze groase- 2 bucati
 • Costum de ski
 • Caciuli- 2 bucati
 • Manusi- 2 perechi
 • Bocanci ( incaltari de iarna) – 1 pereche
 • Adidasi ( incaltari pentru interior) – 1 pereche
 • trusa igiena personala: periuta + pasta de dinti; piepten; sapun; sampon; prosop fata; batiste unica folosinta
 • Ochelari de ski- 1 pereche
 • Minitrusa medicala(aspirina, algocalmin,fasa sterila, leucoplast,dezinfectant, vitamina C, nurofen,smecta)
 • CREMA PROTECTOARE PENTRU FATA SI BUZE

Este utila o lista cu hainele din bagaj.

DECALOGUL SCHIORULUI:

Regulile de conduita a schiorilor si a altor persoane care utilizeaza partiile si traseele de schi pentru agrement.
4.1. Schiorii amatori si de performanta, precum si utilizatorii de snowboard sunt obligati sa respecte urmatoarele reguli de conduita stabilite de Federatia Internationala de Schi:

a).sa schieze in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altui schior sau sa ii cauzeze acestuia un prejudiciu;
b) sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia potrivit pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate al partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului de pe partie;
c)sa isi aleaga cu grija traiectoria pe care urmeaza sa coboare, in scopul protejarii schiorilor aflati in aval;.
d)sa depaseasca schiorul aflat in aval fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga, cu conditia ca aceasta depasire sa fie suficient de larga pentru a evita o eventuala evolutie neasteptata a celui care urmeaza sa fie depasit;
citeste mai multe